poniedziałek, 13 stycznia 2014

przepyszny chlebek owsiany

Dziś postanowiłam podać Wam przepis na chlebek owsiany. Na prawdę jest przepyszny i co najważniejsze zdrowy. Uwielbiam gotować i siedzieć w kuchni więc gdy tylko zobaczyłam Ewę Wachowicz przyrządzającą ten chlebek od razu spisałam składniki na kartkę i wzięłam się za pieczenie chlebka. A piecze się go szybciutko...  i w takim samym tempie znika... dlatego nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia...

A oto składniki:

  • 1 l ciepłej wody
  • 5 dag drożdzy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 garść łuskanego słonecznika
  • 1 garść siemienia lnianego
  • odrobina mleka
  • łuskany słonecznik do dekoracji

No to zabieramy się do pracy. 
Do miski wkładamy drożdze, posypujemy je łyżeczką cukru, na to wsypujemy 8 łyżek płatków owsianych górskich i te składniki zalewamy 1litrem ciepłej wody. Aha zapomniałam o 2 łyżeczkach soli i najlepiej dodać je teraz bo potem można zapomnieć i chlebuś będzie niesłony... a to byłoby niefajnie... Mieszamy 
i odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdze zaczną pracować. 

Po około 15 - 20 minutach dodajemy przesianą mąkę, garść słonecznika, garść siemienia lnianego
 i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do 2 keskówek natłuszczonych i wysypanych bułką tartą. Na cieście rozprowadzamy odrobinę mleka. Posypujemy łuskanym słonecznikiem. Pieczemy przez 1 godzinę
 w temperaturze 180 stopni.

Zapach w kuchni jest nieziemski... A chlebek pycha pycha...


Smacznego życzę:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz:)