Dziś postanowiłam podać Wam przepis na chlebek owsiany. Na prawdę jest
przepyszny i co najważniejsze zdrowy. Uwielbiam gotować i siedzieć w kuchni
więc gdy tylko zobaczyłam Ewę Wachowicz przyrządzającą ten chlebek od razu
spisałam składniki na kartkę i wzięłam się za pieczenie chlebka. A piecze się
go szybciutko... i w takim samym tempie znika... dlatego nawet nie zdążyłam
zrobić zdjęcia...
A oto składniki:
- 1 l
ciepłej wody
- 5 dag
drożdzy
- 1
łyżeczka cukru
- 2
łyżeczki soli
- 8 łyżek
płatków owsianych
- 1 kg mąki
pszennej
- 1 garść
łuskanego słonecznika
- 1 garść
siemienia lnianego
- odrobina
mleka
- łuskany
słonecznik do dekoracji
No to zabieramy się do pracy.
Do miski wkładamy drożdze, posypujemy je łyżeczką cukru, na to wsypujemy 8
łyżek płatków owsianych górskich i te składniki zalewamy 1litrem ciepłej wody.
Aha zapomniałam o 2 łyżeczkach soli i najlepiej dodać je teraz bo potem można
zapomnieć i chlebuś będzie niesłony... a to byłoby niefajnie... Mieszamy
i odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdze zaczną pracować.
Po około 15 - 20 minutach dodajemy przesianą mąkę, garść słonecznika, garść
siemienia lnianego
i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do 2 keskówek natłuszczonych i
wysypanych bułką tartą. Na cieście rozprowadzamy odrobinę mleka. Posypujemy
łuskanym słonecznikiem. Pieczemy przez 1 godzinę
w temperaturze 180 stopni.
Zapach w kuchni jest nieziemski... A chlebek pycha pycha...
Smacznego życzę:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za komentarz:)